Start:I 1987 startede vi op med et idegrundlag om at finde nogle løsningsmodeller, hvor man i så stor udstrækning som mulig, kunne betjene/styre varmeværkernes ledningsnet uden anvendelse af brønde, samtidig skulle de eventuelle alternativer ikke være dyrere at etablere og vedligeholde end det man anvendte.
De tre almindeligste anvendte brøndtyper, nemlig:
- Omløbsbrønde.
- Brønde for afspærringsventiler på fordelingsnet.
- Brønde for afspærringsventiler på hovedledningsnettet.
Disse tre emner blev vurderet hver for sig, selvom de havde de samme problemer:
- Indsivning af grundvand og overfladevand, kondens og dermed tæringsproblemer samt vanskelig tilgængelig adgangsforhold.
Efter vurdering af de nævnte problemer, så de første prototyper dagens lys i 1988.
Hvad angår omløbsbrønde, begyndte en del varmeværker at ”trække” eksisterende omløbsbrønde op af jorden og installere isolerede omløbsskabe forsynet med termostat, snavssamler, termometer samt henholdsvis afspærrings- og udluftningsventiler.
Da denne løsning viste sig at opfylde de ønsker og krav, man havde lagt til grund for projektet, var det umiddelbart nærliggende at prøve samme koncept til fordelingsledninger.
Igen et isoleret skab med afspærringsventiler, termometre, manometre aftap-/udluftningsventiler blev placeret ved bagkant fortorv.
Den lyre der derved fremkom på ledningsnettet, gav mulighed for fri ekspansion, ved at placere skabet ved bagkant fortorv, hvorved fastspænding kunne udelades og en reduktion i antal af nødvendige E-muffer/kompensatorer.